Zmogljivi probiotik v pahu za dojenčke in otroke od 0 do 5. leta starosti. Vsebuje tudi FOS prebiotik.

 

 

izdelkov - vrednost
 

dojenček

Po starosti 4 do 6 mesecev, ko se prehrana vašega otroka postopoma spremeni iz tekoče v prehrano, ki vsebuje vse večjo količino trše hrane, je priporočljivo razmisliti o vitaminskih dodatkih za vašega otroka.  

 

Ali moj dojenček potrebuje
vitaminske dodatke?  
 

V večini primerov materino mleko vsebuje skoraj vsa hranila, kar otrok potrebuje prve štiri do šest mesecev. Izjema je vitamin D, ki ga zdravniki toplo priporočajo kot dodatek tudi za dojenčke, ki jih matere dojijo.
Po starosti 4 do 6 mesecev, ko se prehrana vašega otroka postopoma spremeni iz tekoče v prehrano, ki vsebuje vse večjo količino trše hrane, je priporočljivo razmisliti o vitaminskih dodatkih za vašega otroka. Dojenčki, ki jedo različno in raznovrstno hrano, imajo manjšo potrebo po vitaminskih dodatkih.

Kateri dojenčki bolj potrebujejo vitaminske dodatke?

  • Če je vaš otrok rojen prezgodaj (z nižjo telesno težo).

  • Če je premajhen za svojo starost.

  • Če konstantno pije premalo materinega mleka.

  • Če ima kronične težave z zdravjem, ki vplivajo na normalen način hranjenja.

  • Slabo zdravje matere lahko osiromaši kvaliteto materinega mleka.

Če ste mati vegeterijanka, potem je dobro, da poskrbite za prehranska dopolnila kot so vitamin B12, železo, cink, kalcij in omega 3 maščobne kisline.

V splošnem, tudi če se prehranjujete idealno (in kdo se dandanes sploh?), bo materino mleko malo verjetno vsebovalo vsa hranila, ki jih dojenček potrebuje. Zato je priporočljivo, da tako mati kot otrok poskrbita, da z dopolnili dobita vse potrebne minerale in vitamine.
 

Železo

Materino mleko in različne mlečne formule za dojenje vsebujejo železo. Vendar ob prehodu na trdno hrano zrastejo tudi potrebe otroka po železu (od 0,27 mg dnevno do 6 mesecev starosti do kar 11 mg dnevno v obdobju 7 do 12 mesecev).

Na tej točki je pomembno z vašega otroka, da ima dober vir železa iz hrane. Dobri viri so meso, z železom obogateni kosmiči, stročnice (leča, fižol). Če vaš otrok ne uživa hrane bogate z železom, so priporočljivi dodatki železa. Prezgodaj rojeni otroci imajo v telesu manj shranjenega železa – tudi zanje so priporočljivi dodatki železa.

Vitamin D

Le majhne ekoličine vitamina D se prenesejo v materino mleko, zato Ameriška pediatrična akademija (AAP) priporoča dodatek 400 IU (mednarodnih enot) vitamina D na dan, s pričetkom dajanja že prve dni novorojenčka.

Naše telo proizvaja vitamin D, ko je koža izpostavljena soncu. V najboljšem primeru se vaš otrok ne bo »sončil« vsaj prvih 6 mesecev svojega življenja. Tako v tem pomembnem obdobju svojega življenja (če posebej če gre za zimski čas) ne bo dobil zelo pomembnega hranila.

Izpostavljenost dojenčkov sončnim žarkom: koža dojenčkov je zelo tanka in občutljiva, vsaka minuta izpostavljenosti soncu prispeva k tveganju kožnega raka in gub v kasnejšem obdobju življenja – tudi če koža ni opečena.

Vitamin B12

Vitamin B12 je ključnega pomena za razvoj živčnega sistema in preprečevanje anemije. Ta vitamin najdemo v ribah, mesu, perutnini, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Če kot mati dojite in ne jeste veliko (ali sploh nič) živalskih beljakovin, je zelo pomembno, da imate reden in zanesljiv vir vitamina B12 – ali iz prehranskih dodatkov ali iz redne prehrane