Zmogljivi probiotik v pahu za dojenčke in otroke od 0 do 5. leta starosti. Vsebuje tudi FOS prebiotik.

 

izdelkov - vrednost
 

Probiotik PB8 je kombinacija kar 8 vrst koristnih bakterij - tega ne boste našli v vsakem probiotiku! Ena kapsula probiotika PB8 vsebuje isto število koristnih probiotičnih bakterij, kot 10 skodelic jogurta.

nosečnost

 

Probiotiki med nosečnostjo – koristni tako za mamo, kot za dojenčka

Vsak starš si želi zdravega otroka in probiotiki imajo svoj potencial pri zdravljenju in preprečevanju številnih bolezni in zdravstvenih težav – in to še preden je otrok rojen. Probiotiki se nahajajo že v okolju maternice, kar pomeni, da že v času, ko je vaš malček samo še plod, že najdejo pot do njega.

Zdrave bakterije so ključnega pomena za dojenčke v maternici, kot tudi za novorojenčke in otroke. Probiotiki okrepijo imunski sistem in izboljšajo prebavo s povečanjem dobrih bakterij v črevesju. S tem, ko se razvija otrokov imunski sistem, je tudi njegovo telo bolj odporno na mnoge bolezni.  

Uživanje probiotikov med nosečnostjo

Uživanje probiotikov je pokazalo pozitivne učinke za mater tako med nosečnostjo, kot tudi po njej. Probiotiki z več različnimi rodovi pomagajo pri vzdrževanju zdravih bakterij v vaginalnem in reproduktivnem traktu, pomagajo ohranjati zdravo prebavo in črevesje, ter pomagajo pri podpori imunskega sistema (več kot 70% imunskega sistema se nahaja v črevesju).

Probiotične ali dobre bakterije imajo pozitivne učinke tako za mater, kot za otroka. Probiotični sevi se nahajajo v materinem mleku – od tod najdejo pot do črevesja nerojenega dojenčka, probiotike pa prav tako najdemo v amnijski tekočini (plodovinica), posteljici in mekonji (prvo blato) dojenčka. Ob rojstvu otroka ga mati nenehno hrani z dobrimi bakterijami preko dojenja.

Kolostrum

Med prvimi dnevi dojenja, materino mleko vsebuje snov, imenovano kolostrum. S kaloričnega vidika kolostrum nima neke posebne vrednosti, je pa hranilo, ki je nabito s protitelesi. Ta protitelesa pomagajo postaviti otrokou imunski sistem in imunost po celem telesu. Kolostrum prav tako vsebuje rastni faktor, ki omogoča rast in vzpostavitev GI trakta. Matere, ki svojega novorojenčka ne dojijo, bi morale resno razmisliti o tem, da bi dojenčku dajale »Bovine kolostrum«.

Prebavne težave v prvih tednih nosečnosti

Že v začetnih tednih nosečnosti postanejo prebavne težave ena glavnih skrbi bodoče mamice. Povečana stopnja hormonov, utrujenost in stres motijo zdravo ravnovesje dobrih bakterij v črevesju in s tem ustvarjajo cel niz prebavnih težav, ki ponavadi vodijo v zaprtje, prebavne motnje, slabost in bruhanje.

Za lajšanje težav nosečnice od svojih zdravnikov prejemajo sicer blaga zdravila, ki omilijo nelagodje, vendar ta zdravila prehajajo skozi posteljico in zaenkrat ni pravih študij, kako ta zdravila v resnici vplivajo na nerojenega otroka. Ta zdravila v osnovi ne rešujejo problema, ki se nahaja v porušenem ravnovesju črevesnih bakterij. Probiotik rešuje problem pri njegovem izvoru – s ponovnim uravnoteženjem zdravih bakterij v črevesju.

Koristi probiotikov za mati in otroka

Več kot 70% našega imunskega sistema se nahaja v črevesju. Med nosečnostjo je imunski sistem še toliko bolj obremenjen, zato lahko reden vnos probiotikov zmanjša tveganje za prehlad in okužbami dihal. Raziskave kažejo, da probiotiki pomagajo preprečiti okužbe sečil, okužbe z glivicami (kandida) in kožna vnetja, kot je dermatitis. Vse te okužbe so pogoste med nosečnostjo.

Probiotik ima koristi tudi za zarodek, saj mu pomaga spodbujati močan imunski sistem že ob rojstvu. Študije kažejo, da matere, ki povečajo uživanje probiotikov med nosečnostjo, zmanjšajo otrokovo tveganje za nastanek alergij – in sicer kar za 50% (zlasti izpuščaji, astma in atopijski dermatitis). Probiotični dodatki pri otrocih z dermatitisom močno zmanjšajo simptome in pogosto prestavljajo končno rešitev problema. Doječe matere, ki jemljejo probiotike, bodo svojo imunost preko materinega mleka »podajale« tudi svojemu otroku.

Imunski sistem in novorojenčki

Imunski sistem nas varuje pred mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni. Dojenčke na začetku varuje materin imunski sistem, saj preko materinega mleka večkrat dnevno dobivajo vse potrebne snovi, ki jih obvarujejo pred boleznimi.

Ko dojenčki odraščajo, mora njihovo telo in organi postopoma razviti lasten obrambni sistem pred boleznimi. Preden otrok razvije močan imunski sistem, traja več let. Med tem obdobjem pa je otrok (dojenček) dovzeten za številne bolezni.