Zmogljivi probiotik v pahu za dojenčke in otroke od 0 do 5. leta starosti. Vsebuje tudi FOS prebiotik.

 

izdelkov - vrednost
 

Probiotik v prahu lahko dodate v različne tekočine (sokove, mleko, juhe, ..) ali hladnim jedem.
 

 

Zakaj otroci potrebujejo probiotike?  

 

Absorbcija hranil

Hranila v živilih in prehranskih dopolnilih se absorbirajo v prebavnem traktu. Probiotiki pomagajo vzdrževati zdrav prebavni trakt, prav tako pa pomaga povečati sposobnost telesa, da iz zaužite hrane absorbira kar največ hranil.  

Imunski sistem

Otroški imunski sistem je pred neprestanim izzivom, saj je zaradi izpostavljenosti otroka pri druženju z vrstniki le-ta pod velikim pritiskom. Več kot 70 % imunskega sistema se nahaja v prebavnem traktu. Uporaba probiotikov pomaga ohranjati zdrav prebavni trakt, le-ta pa zdrav imunski sistem.

Zdravljenje z antibiotiki

Otroške infekcije zdravniki prepogosto zdravijo z antibiotiki. Antibiotiki pa žal ne uničujejo le slabih bakterij v črevesju, ampak tudi koristne. Ob zdravljenju z antibiotiki moramo poskrbeti, da otroku vrnemo izgubljene koristne bakterije, le tako lahko obnovi in razvija naprej svoj imunski sistem. V nasprotnem primeru lahko pride do tega, da se bo vaš malček svoje celo otroštvo spopadal z boleznimi.

Probiotiki pomagajo pri zaprtju, prehladu in trebušnih bolečinah

Študija, ki so jo izvedli italijanski znanstveniki je pokazala, da lahko probiotični dodatki, ki vsebujejo bakterije Lactobacillius reuteri, pomagajo pri zdravljenju kroničnega zaprtja pri dojenčkih. Raziskovalci, ki jih je vodil dr. Paolo Coccorullo, so 44 dojenčkov, ki so trpeli zaradi kroničnega zaprtja, razdelili v 2 skupini.

Prva skupina je prejemala placebo, medtem, ko je druga skupina prejemala odmerek probiotičnih kultur Lactobacillius reuteri, pomešan s kapljicami ribjega olja.

Po 8 tednih so dojenčki, ki so prejemali probiotik, znatno izboljšali simptome zaprtja. Kot rezultat se je pogostost iztrebljanja pri dojenčkih povečala z manj kot 3 na teden, na skoraj 5 na teden – to je skoraj dvakratno povečanje. »Zaradi varnega jemanja brez škodljivih stranskih učinkov so probiotiki lahko odlična izbira pri zdravljenju funkcionalnega zaprtja« ugotavlja študija.

Bolečine v trebuhu in Lactobacillius rhamnosus

Zaprtje ni edina težava, ki jo lahko omilijo probiotiki. Še ena italijanska študija je pokazala, da lahko Lactobacillius rhamnosus olajša bolečine v trebuhu pri otrocih. Dr. Ruggiero Francavilla in njegova ekipa so proučevali 141 otrok, ki so jim dajali Lactobacillius rhamnosus. Ugotovili so, da je v času študije pogostost bolečin v trebuhu pri otrocih padla iz 4 tedensko na samo 1 tedensko. Poleg tega so otroci občutili precej nižjo stopnjo bolečine kot prej.

Redno uživanje probiotikov pri otrocih lahko zmanjša tveganje za bolezni ušes in dihal

V študiji leta 2009 (dr. Rantava) so dojenčkom od 2 do 12 mesecev dajali probiotična seva Lactobacillius rhamnosus in Bifidobacterium lactis. V primerjavi z otroci, ki niso prejemali probiotikov, so v tej skupini zaznali nižjo stopnjo vnetja ušes in ponavljajočih se okužb dihal.

Probiotik pomaga zmanjšati ekceme, povečane z občutljivostjo na mleko

Če se vaš malček sooča z občutljivostjo na mleko ali na mlečne izdelke, je den od najizrazitejših simptomov pogosto ekcem. Te srbeče, luskaste, rdeče lise na koži vašega otroka se ponavadi pojavijo po zaužitju mleka – bodisi iz hrane ali preko dojenja. Probiotiki so se pokazali kot dobra rešotev za zmanjšanje števila ekcemov, prav tako pa tudi zmanjšujejo intenzivnost ekcemov. Probiotiki pomagajo izboljšati imunski sistem otroka, tako, da se lahko malček sam spopada in preraste alergijo na mleko.

 

Ostale koristi probiotikov pri dojenčkih in otrocih

 • Probiotiki so varni in učinkoviti pri zdravljenju trdovratne driske pri otrocih.

 • Mlečno kislinske bakterije, ki jih proizvajajo probiotiki, zmanjšujejo tveganje za nastanek izpuščajev pri otrocih.

 • Probiotiki in prebiotiki izboljšajo simptome pri otrocih z atopijskim dermatitisom.

 • Probiotiki in prebiotiki znatno preprečujejo ekcem in atopijski ekcem pri dojenčkih.

 • Probiotično dopolnilo z bakterijami Lactobacillus reuteri, ki ga jemljejo matere in otroci, zmanjšuje dihalno alergijske bolezni kasneje v življenju.

 • Probiotična mešanica ima pozitivne učinke na simptome zaprtja pri otrocih.

 • Uporaba probiotikov pri otrocih zmanjša nezaželene učinke pri jemanju antibiotikov, driski,...

 • Dolgotrajna uporaba probiotikov in sinbiotikov (probiotiki, ki vsebujejo tudi prebiotik) zmanjša pogostost in resnost bolezni dihal v zimskem času.

 • Probiotične bakterije skrajšajo trajanje in resnost prehlada.

 • Probiotična seva Lactobacillus rhamnous in Lactobacillus reuteri skrajšata trajanje driske pri otrocih, ki trpijo za blagimi gastroenteritisisoki (vnetje sluznice želodca in črevesja).

 • Probiotični sevi iz materinega mleka prekašajo moč antibiotikov pri zdravljenju vnetnega mastitisa.

 • Materino mleko vsebuje Lactobacillius probiotične seve, ki so učinkoviti pri zdravljenju mastitisa med laktacijo.

 • Probiotiki preprečujejo IgE alergijske reakcije v starosti do 5 let pri otrocih, ki so bili rojeni s carskim rezom.

 • Jemanje probiotikov po porodu (tako mati kot dojenček) je varno in povečuje odpornost proti okužbam dihal v prvih dveh letih življenja.